Blogger Widgets

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Άγιος Πορφύριος: "Η Αποκάλυψη γράφτηκε για να μην γίνει"

Ιερομονάχου Γεωργίου Καυσοκαλυβίτου, Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής - Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου του 1945 έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από αυτό το γεγονός, μόλις που πρόλαβαν για δευτερόλεπτα  και αντίκρισαν  τη φρίκη της κολάσεως επί της γης. Όλη η υπόλοιπη ανθρωπότητα αντιλήφθηκε ότι ο ίδιος ο άνθρωπος έφερε την κόλαση στην γη.
Από τότε,  γενιές και γενιές έχουμε δεί όλοι, έστω και λίγα στιγμιότυπα από αυτό το φοβερό γεγονός και πώς τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δύο βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τρεις μέρες αργότερα, έφεραν  σκέψεις Αποκαλύψεως στην ανθρωπότητα. Ποιός άνθρωπος που είδε από τότε αυτό το τρομακτικό γεγονός, δεν πήγε ο νους του στην Αποκάλυψη του Ιωάννου;

Με τον πυρηνικό βομβαρδισμό συνθηκολόγησε η Ιαπωνία και έληξε ένας Παγκόσμιος Πόλεμος. Συνολικά  οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,  η Ρωσία και άλλες χώρες με πυρηνικά, πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα συνολικά 2053 πυρηνικές δοκιμές, με την αρχή να γίνεται από τη βόμβα Trinity στις 16 Ιουλίου 1945. 

Ο παραλογισμός της  ανθρωπότητας έφτασε στο να θαυμάζει αυτό το επιστημονικό επίτευγμα, που όμως κατασκευάστηκε για να εξολοθρεύει ανθρώπους, δίδοντάς του το όνομα Τριάδα. Χρησιμοποιήθηκε πειραματικά στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα. Δεν επέδειξαν ποτέ οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα, την ευαισθησία και να αναγνωρίσουν ότι καταστρέφουν το ζωϊκό και φυτικό βασίλειο. Μολύνουν γη, θάλασσα και αέρα και καταστρέφουν τη δημιουργία του Θεού. Οι πυρηνικές δοκιμές ικανοποίησαν μόνο τον εγωισμό των κρατών που τις πραγματοποίησαν, χωρίς να σκεφτούν ποτέ ότι έτσι προκαλούν τον Θεό. "εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός· ὁ γὰρ ναὸς τοῦ Θεοῦ ἅγιός ἐστιν, οἵτινές ἐστε ὑμεῖς."( Α Κορ. 3,17) Ο Άγιος Πορφύριος έλεγε ότι η μεγάλη Εκκλησία του Θεού είναι η γη, η κτήσις, η χλωρίδα και η πανίδα.
Αν μιλούμε σήμερα για υγιή επιστήμη, οι άνθρωποι έπρεπε σήμερα να ψάχνουν τρόπους να καλυτερέψουν τη ζωή του ανθρώπου στη γη και όχι τρόπους να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Άρα σήμερα μιλάμε για μία διαστροφή του ανθρωπίνου νου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό και να υπάρχουν τέτοια όπλα. Υπάρχει μια παρανόηση και παρεξήγηση των λέξεων και της γλώσσας. Μιλάμε για την απόλυτη διαστροφή.
Ο Θεός  στην Παλαιά Διαθήκη για να καταστρέψει την αμαρτία, χρησιμοποίησε τη φωτιά και έκαψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Ο Προφήτης Ηλίας κατέβασε και αυτός φωτιά από τον ουρανό ενάντια στους διώκτες του. Κατέβασε φωτιά στο θυσιαστήριο για να δείξει ότι εισακούεται η προσευχή του από τον αληθινό Θεό. Εμείς σήμερα φτιάξαμε φωτιά για να κάψουμε ποιούς; Τους αμαρτωλούς ή τους αθώους τελικά ανθρώπους;
Πέρασαν από την πρώτη ατομική βόμβα 69 χρόνια. Ο Θεός προστατεύει ακόμα την ανθρωπότητα μέχρι αυτή τη στιγμή, για να μην γίνει πραγματικότητα η Αποκάλυψη και ας διαψευσθεί ο Ίδιος. Όπως και στη Νινευή, είχε αποφασίσει ο ίδιος την καταστροφή της ένεκα των αμαρτιών της, όμως η Νινευή μετανόησε. Ο Προφήτης Ιωνάς  όταν τους ειδοποίησε εκτέθηκε, χωρίς να γνωρίζει ότι η Νινευή είχε αποφασίσει τη μετάνοια. Στις ημέρες μας οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αποφάσισαν και γκρέμισαν την Αρχαία Νινευή και τον τάφο του Προφήτη Ιωνά, υποδηλώνοντας μάλλον την άρνηση της σημερινής  ανθρωπότητας στη μετάνοια των κατοίκων της Αρχαίας Νινευή. Τόσο πολύ φθονεί ο διάβολος τη μετάνοια των ανθρώπων που γκρέμισε ένα μνημείο σύμβολο της μετάνοιας.
Ο Θεός δεν θέλει την καταστροφή του ανθρώπου, είναι φιλάνθρωπος. Ο διάβολος είναι μισάνθρωπος και θέλει να καταστρέψει τη δημιουργία του Θεού, περισσότερο δε το  αγαπημένο δημιούργημα του Θεού τον άνθρωπο.
Ό Άγιος Πορφύριος, όταν κάποιος τον ρώτησε για την Αποκάλυψη και γιατί γράφτηκε αυτό το βιβλίο που είναι τόσο τρομακτικό, εκείνος απάντησε: " Η Αποκάλυψη δεν γράφτηκε για να τρομάξει τους ανθρώπους, δεν γράφτηκε για να δείξει ο Θεός ότι θα τιμωρήσει τους ανθρώπους. Η Αποκάλυψη γράφτηκε απλά για να μην γίνει" .
Ακόμη και ο Άγιος Γέρων Παΐσιος που αναφέρθηκε σε σχατολογικά γεγονότα,  σε πολέμους και στα γεγονότα της πόλης, ήταν στο ίδιο πνεύμα. Τα είπε όλα αυτά για να μην γίνουν. Αλλά ας μην προτρέξουν να απογοητευθούν οι Έλληνες ότι δεν θα πάρουμε την Πόλη. Η Πόλη θα παρθεί όταν θα έχουμε γίνει Ελλάδα και Τουρκία ένας λαός ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του Τουρκικού λαού.  Ακούστηκε ότι μίλησε για αυτά παλαιότερα ο Άγιος Πορφύριος, αλλά θα τα αναλύσουμε κάποια άλλη φορά. Γιατί ο Άγιος Πορφύριος τόνιζε ότι το μυαλό μας πρέπει να είναι σε μία και μόνο πόλη, Την Άνω Πόλη, την Άνω Ιερουσαλήμ, να μην μας ενδιαφέρουν οι πόλεις της γης αλλά οι πόλεις του Θεού της Αποκαλύψεως (Αποκ. Κεφ.22)
"οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν." (Εβρ. 13,14)
Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε εάν είμαστε με τον αληθινό Θεό που είναι ο Ιησούς Χριστός, γιατί είναι ο μόνος που δίδαξε την αγάπη, όχι μόνο σε αυτούς που μας αγαπούν αλλά και σε αυτούς που δεν μας αγαπούν, και το απέδειξε ο Ίδιος εμπράκτως ανεβαίνοντας επάνω στον Σταυρό, διωκόμενος από αυτούς που τον περίμεναν, τον λαό του τον Ισραήλ.
Ο Θεός ζει την δική του τραγωδία. Πριν δημιουργήσει τον άνθρωπο μας είχε στο νου Του και στη θέλησή Του, για να μας δώσει υπόσταση και να μας φέρει εν εσχάτοις καιροίς στη ζωή, στην ύπαρξη από αγάπη. Όμως επειδή είναι τέλειος, ήθελε να φτιάξει και το πλάσμα του τέλειο. Η τελειότητα του Θεού βρίσκεται μέσα στην ελευθερία. Μας έφτιαξε ελεύθερους και ήθελε να είμαστε ελεύθεροι στην αγάπη Του. Όμως τα πρώτα δημιουργήματα του Θεού που ήταν οι Άγγελοι, έζησαν και αυτοί τη δική τους τραγωδία. Το πρώτο "πυρηνικό ολοκαύτωμα" έγινε στον αγγελικό κόσμο. Ο Εωσφόρος όταν εφηύρε την κακία και αποφάσισε να μην  είναι με τον Θεό,  ήταν σαν να έριξε την πρώτη "βόμβα". Ο πρώτος πόλεμος έγινε στον ουρανό, παρασέρνοντας το 1/3 των Αγγέλων στην πτώση. Ένας "πυρηνικός όλεθρος" στον κόσμο των Αγγέλων. Δεν υπήρχε μέχρι τότε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα ίδια τα πλάσματα του Θεού. Ο Θεός τόλμησε όμως να φτιάξει και τον άνθρωπο. Αλλά ο Εωσφόρος διάβολος αυτό το "πυρηνικό ολοκαύτωμα" που ξεκίνησε στον ουρανό ήθελε να το συνεχίσει και στη γη. Έγινε με τους πρωτόπλαστους. Έγινε με τον Κάιν και τον Άβελ. Έγινε στα Σόδομα και στα Γόμορα. Ο Θεός έδωσε τον Κατακλυσμό, τους Προφήτες, των Μωυσή.  Έφτιαξε τον παράδεισο και τη γη και στο τέλος αποφάσισε να στείλει και τον Υιό Του, δείχνοντας μας ότι ο Θεός αγάπη εστί.  Δεν ήρθε να διεκδικήσει τίποτα. Πήρε σάρκα και οστά και ήρθε ως ένας από εμάς, μέσα από μία γυναίκα, την  Κυρία Θεοτόκο και Παναγία μας, που όμοιό της πλάσμα δεν γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Όταν ήρθε η ώρα ο Ιησούς να μας αποκαλύψει ότι είναι ο Υιός του Θεού, τον ακολούθησαν οι μαθητές και πλήθος κόσμου άκουγε τους λόγους του. Υπήρχαν και εκείνοι που δεν δέχονταν τους λόγους του.

 Οι μαθητές του Απόστολοι Ιωάννης και Ιάκωβος , παρασυρόμενοι από τη ζωή του Προφήτη Ηλία, ζητούσαν από τον Ιησού, για τους κατοίκους της Σαμάρειας που δεν  δέχθηκαν τον Χριστό στη χώρα τους, να κατεβάσουν φωτιά και να τους κάψουν. Είπαν στον Κύριο: «Θέλεις Κύριε να παρακαλέσουμε να πέσει φωτιά και να κάψει την Σαμάρεια;» Ο Κύριος Ιησούς Χριστός τους έλεγξε δριμύτατα λέγοντας τους: «Δεν εξεύρετε ποίου πνεύματος είσθε. Ο Υιός του  ανθρώπου δεν ήλθε να απολέσει, αλλά να σώσει.» Λουκάς θ:54-56. Ο Χριστός έμαθε στους πρώτους μαθητές αλλά και σε μας, ότι δεν θα τιμωρούμε τους ανθρώπους, δεν θα πάμε τους ανθρώπους δια της βίας στην αλήθεια. Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν. Εμείς όμως θέλουμε δια της βίας να στείλουμε τους ανθρώπους στο θάνατο και στην κόλαση. Το πυρηνικό ολοκαύτωμα που βρίσκεται προ των πυλών, έχει μόνο μιαν αιτία. Αυτήν του Εωσφόρου. Δεν θέλει ο διάβολος στη γη την Αλήθεια, τον Χριστό, την Ορθοδοξία. Δυστυχώς και εμείς που λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι, αν θα πούμε ότι είμαστε στην αλήθεια, ότι ζούμε με  την αλήθεια είμαστε οι πρώτοι που είμαστε ψεύτες. Γιατί η Αλήθεια είναι μια. Εγώ Ειμί η Αλήθεια, η Οδός και Η Ζωή. Μα ποιοι τελικά  έχουν την αλήθεια τότε; Μόνον οι Άγιοι. Εάν δεν γίνουμε Άγιοι είμαστε άξιοι της τύχης μας να πάθουμε ότι θα πάθουν όλοι οι αμαρτωλοί της γης. "τὰ γὰρ ὀψώνια τῆς ἁμαρτίας θάνατος" (Ρωμ. 6,23).