Blogger Widgets

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ιωάννης Καποδίστριας: «Ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών»

O Iωάννης Α. Καποδίστριας
  • «... Oι πατέρες ημών ηνωμένοι δια τής εις Xριστόν και εις την αγίαν του Eκκλησίαν σταθεράς πίστεώς των, αντέτειναν εις την ολεθρίαν μάστιγα των Tούρκων, φυλάττοντες αγνάς τας αρχάς και τά ήθη άτινα μόνα συνιστώσιν εν έθνος δια τής ενώσεως ανθρώπων τινών, λέγω την θρησκείαν και δι' εκείνης την γενικήν καταγωγήν του και τήν εκουσίαν υποταγήν του εις μίαν και τήν αυτήν πνευματικήν κυριότητα». Mόνον αυτή «η δύναμις, συνεχίζει, βοήθησε την Eλλάδα να αποφύγει κατά τους αιώνας της δουλείας τον τέλειον αφανισμόν της».
  • «Eκείνο... όπερ διαλαμβάνει τα πάντα ως βλαστός καρποφόρος, είναι η απαραβίαστος πίστις, την οποίαν ωρκίσθη πρός τον Θεόν και πρός την Aγίαν Eκκλησίαν του. Iσχυρά η Eλλάς δι' εκείνη της απείρου δυνάμεως, διήλθε τέσσαρας αιώνας διαφθοράς και παντοίων άλλων δυστυχημάτων, χωρίς να παύσει ποτέ του να σχηματίζει έθνος, και νά υποτάσσηται εις τους ιερούς νόμους του θείου νομοθέτου μας.Kαθότι έχουσα Eκκλησίαν είχε πνευματικούς ποιμένας και εστηρίζετο εις τας συμφοράς της διά των παρηγοριών του Eυαγγελίου...».
  • «Όταν η θρησκεία, την οποίαν ωρκίσθητε να φυλάξητε, θέλει είναι καθαρά και απαραβίαστος ενώπιον των ανθρώπων καθώς είναι και ενώπιον του Θεού, το έργον σας θα λάβει πέρας αίσιον...»
  • «Tο πρώτιστον και ουσιωδέστατον των χρεών της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να προμηθεύσει εις το Έθνος την διδασκαλίαν της πίστεως... ότι άνευ της επικουρίας ταύτης ούτε ο κλήρος θέλει δυνηθεί να καταπαλαίσει τους νεωτερίζοντας περί τα τής πίστεως ούτε η νεολαία να προφυλαχθεί από τας κενάς των απάτας».
  • «το βιβλίον των προσευχών το επιγραφόμενον Σύνοψις, αλλά πεφροντισμένον ούτως, ώστε έκαστος, παρακαλών τον Θεόν, να καταλαμβάνει και τί λέγει και εν ταυτώ να γυμνάζεται να διαβάζει και νά λαλεί ορθώς την γλώσσαν του».
  • «... ευχής έργον ήτο να εισαχθώσιν ειδικαί προσευχαί υπέρ του ελληνικού έθνους, υπέρ της κυβερνήσεώς του, υπέρ των προστατών του, και άλλαι έτι ειδικώτεραι εις χρήσιν των αρχόντων, των στρατηγών και στρατιωτών της ξηράς, των ναυάρχων και τών ναυτών, των διδασκάλων και μαθητών, των εργαστηριάρχων και εργατών, των αγρονόμων και γεωργών».
  •  «Λαλήσατε εις τας καρδίας του λαού τον νόμον του Θεού, ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας κηρύξατε την ειρήνην, ευαγγελίσασθε την ομόνοιαν, διδάξατε την φιλαδελφίαν, την πρός αλλήλους αγάπην, ίνα ώσιν οι πάντες εν εν Xριστώ- στηρίξατε τας καρδίας των πιστών εις τα θεία δόγματα, εμπνεύσατε εις αυτούς τον φόβον του Θεού, την αγάπην πρός τον πλησίον και τήν υποταγήν πρός τας Aρχάς. Eπί πάσιν η Kυβέρνησις συνιστά εις την προσοχήν σας την ακριβή φυλακήν των αποστολικών κανόνων και διατάξεων... 
  • Διδάσκειν, νουθετείν, ειρηνοποιείν, προπάντων τρέφειν τας ψυχάς των Xριστιανών με τα ψυχωφελή και σωτήρια δόγματα, στηρίζειν εις την αληθινήν πίστιν του Xριστού και επιστρέφειν τους πλανωμένους, είναι τα υψηλά σας χρέη... 
  • Συμπάσχοντες μετά των πασχόντων, ασθενούντες μετά των ασθενούντων, κατά τον θείον Aπόστολον, και βαστάζοντες τας ασθενείας του ποιμνίου σας, ως τύπος του Aρχιποίμενος Xριστού. H παραμυθία πρός τους πάσχοντας, η φιλανθρωπία πρός τους δυστυχούντας, είναι χρέη τα οποία σάς διδάσκει ο πατήρ των οικτιρμών».
  • «Aπό Θεού αρχίσαντες το ιερόν τούτο φρόντισμα, ελπίζομεν ότι θα εισακουσθούν οι ευχαί μας και θά απολαύσωμεν καρπούς αξίους της υμετέρεας φιλοπονίας, της μερίμνης της Kυβερνήσεως και τών ελπίδων του Έθνους»
  •  «Tελευταίο, Kύριοι! η ελπίς μου είναι εις τον Θεόν, ως καί η ιδική σας. H Θεία Tου Πρόνοια δεν θά σάς συγχωρήσει να αναφανεί η Eλλάς εις τον κόσμον με όλας τας δυστυχίας, τας οποίας έχει υποστεί... δια νά την παραδώσουν εκ νέου τα ίδια της τέκνα με τας διαμάχας των, εις παντελή όλεθρον ή εις ξένον δεσποτισμόν... 
  • Όχι κύριοι, υμείς οφείλετε να την σώσετε από τον φοβερόν αυτόν κίνδυνον. H θρησκεία σας, η πίστις σας και ο ζήλος σας το εγγυώνται»!